Czarzasty: Rezydenci? Protest może się rozlać na Polskę

dodano 2017-10-16 11:55 w kategorii: Informacje

- Myślę, że protest jeszcze trochę potrwa. Przypominam, że to nie jest pierwszy taki protest, pamiętajmy o mobilizacji kobiet - mówił Włodzimierz Czarzasty w programie #RZECZoPOLITYCE. - Dzisiaj zbierają się związki zawodowe służb medycznych, zobaczymy jaką podejmą decyzję - dodał. Jego zdaniem protest może rozszerzyć się na całą Polskę.

Czarzasty skrytykował działanie TVP Info, które podawało, że rezydenci są bogaci i zajadają się kawiorem. Dodał, że na sporze politykę robi głównie PiS.

Lider SLD powiedział, że zwiększenie środków na służbę zdrowia ma zapisane w programie właściwie każda partia, ale nie każda potrafiła to wdrażać. - My mieliśmy dwa postulaty: wzrost środków do 7 proc. PKB, bo taka jest tendencja; i zawsze chcieliśmy żeby było 50 proc. więcej miejsc na studiach medycznych, bo lekarze wyjeżdżają - mówił Czarzasty. - Minister zdrowia Konstanty Radziwiłł szedł do wyborów z hasłem, że będzie przekazywane 6 proc. PKB na służbę zdrowia. Dlaczego tak nie jest? To wynika z pozycji ministra Radziwiłła, która jest słaba – dodał.

Przewodniczący SLD odniósł się do projektu sieci szpitali Ministerstwa Zdrowia. Powoływał się na rozmowy ze znajomymi z branży medycznej, którzy w prosty sposób tłumaczyli, że mniejsza liczba szpitali nie skróci kolejek do lekarzy.

Oglądaj całą rozmowę z Włodzimierzem Czarzastym w programie #RZECZoPOLITYCE, kliknij tu