Za modernizacją systemu edukacji, a nie za jego likwidacją

dodano 2016-10-08 17:36 w kategorii: Kraj

- SLD zawsze wsłuchuje się w głos środowiska nauczycielskiego. W poniedziałek 10 października będziemy na demonstracji ZNP – powiedział Włodzimierz Czarzasty, przewodniczący SLD podczas konferencji prasowej poświęconej sytuacji w systemu edukacji. – Będziemy protestować przeciwko zmianom w szkolnictwie – dodał.

- W piątek z przewodniczącym ZNP Sławomirem Broniarzem omawialiśmy sprawy związane z edukacją  – stwierdził Czarzasty. - Istnieje realne zagrożenie zwolnień wśród nauczycieli, dlatego chcemy ich bronić  – dodał szef SLD. Włodzimierz Czarzasty stwierdził, iż wspólnie z przewodniczącym ZNP uważają, że po utracie władzy przez PiS w ministerstwach edukacji oraz szkolnictwa wyższego będzie trzeba zrobić porządki personalne i wprowadzić tam specjalistów z dziedziny edukacji.

- Sojusz zawsze był za modernizacją systemu edukacji, a nie za jego likwidacją – powiedział Tomasz Trela, wiceprzewodniczący SLD 8 października w Bydgoszczy. – Popieramy ewolucję, a nie rewolucję – podkreślił.

Podczas konferencji prasowej Trela stwierdził, iż SLD wielokrotnie akcentował, że w tak krótkim czasie nie da się wprowadzić tak dużej reformy edukacji. Wiceprezydent Łodzi wskazał na istotny problem jakim jest brak prezentacji przez MEN założeń programowych. - Mamy początek października, a pani minister Zalewska i rząd PiS jeszcze nie przedstawił żadnych założeń programowych, jak ma wyglądać polska szkoła, jak mają wyglądać szkoły podstawowe, jak mają wyglądać szkoły ponadpodstawowe - powiedział wiceprzewodniczący Sojuszu. - Pani minister nie mówi, co będzie w 2019 r., kiedy do szkoły ponadgimnazjalnej i szkoły podstawowej pójdą dwa równorzędne roczniki – podkreślił Trela. - Co będzie wtedy, kiedy liceum i technikum będzie segregacją dla dzieci, które skończyły podstawową i skończyły szkołę gimnazjalną? – dopytywał się wiceprzewodniczący SLD.

- Kobiety wygrały bitwę, a teraz czas na nauczycieli - stwierdziła Małgorzata Niewiadomska-Cudak, przewodnicząca SLD w Łodzi. - Wygramy tę bitwę razem z nauczycielami, ale pamiętajmy, że w całym kraju toczy się nie tylko bitwa, ale wojna ideologiczna, jak ma wyglądać polska szkoła w przyszłości i dlatego tam, gdzie chodzi o to jaka będzie przyszłość polskiej szkoły, tam zawsze będą członkowie SLD – podkreśliła Niewiadomska- Cudak.

- W oświacie na pewno potrzebna jest ewolucja, ale szykuje się nam destrukcja. I na to zgody być nie może – powiedziała Anna Mackiewicz, wiceprezydent Bydgoszczy.